D-Dimerem nazywamy mały fragment białka powstały na skutek rozkładu fibryny, którego obecność we krwi można zaobserwować po rozkładzie skrzepu pod wpływem fibrynolizy. W czasie gdy krew krzepnie, dzięki aktywowaniu się trombiny, fibrynogen jest metabolizowany do fibryny. Rozszczepienie fibryny, na którą składają się elementy D i E, skutkuje powstaniem D-Dimerów. Określenie stężenia D-Dimerów używane jest w przypadku stwierdzania zakrzepicy.
Wizualny test do jakościowego wykrywania stężenia D-Dimerów w próbce krwi pełnej lub osocza.
Dane techniczne: | |
Próbka: | Krew pełna, osocze |
Czas testu: | 10 minut |
Cut-off: | 500 ng/ml |
Przechowywanie: | W temperaturze pokojowej (2°C do 30°C) |
Zadzwoń na infolinię: 32 720 62 10
lub skorzystaj z naszego formularza kontaktowego.