Cholera wywoływana jest przez bakterię Vibrio cholerae, zwykle w postaci epidemii. Główne objawy choroby spowodowane są wydzielaniem enterotoksyny uszkadzającą gospodarkę wodno-elektrolitową przez pałeczkę. Bakteria głównie rozprzestrzenia się poprzez wodę skażoną kałem może znajdować się na powierzchni zwierząt morskich takich jak skorupiaki, lub może być rozprzestrzeniana przez brudne ręce oraz muchy. Znaczna część infekcji przebiega łagodnie, a w przypadku ostrego przebiegu, pierwszym objawem jest biegunka, której nie towarzyszą bóle brzucha, czy parcie na stolec. Pojawiają się również intensywne wymioty. Organizm w bardzo szybki sposób się odwadnia i zaburzony jest też poziom elektrolitów, co po dłuższym czasie prowadzi do śmierci.

Szybkie testy immunochromatograficzne do jakościowego wykrywania bakterii cholery w próbce kału.

Dane techniczne:

Próbka:Kał
Czas testu:10 minut
Czułość:96,7%
Swoistość:94,3% przy porównaniu z badaniem mikroskopowym
Cut-off:Potwierdzenie zawiesiny o minimalnej wartości 105 cfu/ml V. Cholera O1 i/albo 105 cfu/ml V. Cholera O139.
Przechowywanie:2°C do 30°C

Zadzwoń na infolinię: 801 011 041
lub skorzystaj z naszego formularza kontaktowego.