“Warto zastanowić się nad wprowadzeniem aloesu w takiej postaci do swojej codziennej diety. Jest to dla każdego”

 

Większość osób zdaje sobie sprawę, że aloes jest rośliną która ma możliwości leczniczych. Znane jest stosowanie aloesu zewnętrznie, do łagodzenia swędzenia, bólu czy opuchlizny, oraz ułatwienia i przyśpieszenia gojenie się ran oraz oparzeń. Aloes jest również używany w nawilżaniu i poprawie wyglądu skóry i włosów. Za to nie jest powszechnie wiadomo, że aloes można również stosować wewnętrznie, czyli spożywać sok i napoje sporządzone z niego. W przeszłości takie wykorzystanie służyło wyłącznie jako środek na wypróżnianie, jednak niedawne odkrycia udowadniają, że na tym możliwości aloesu się nie kończą. Po odpowiedniej obróbce aloes to smaczny i bezpieczny sposób na poprawę zdrowia.

Aloes i jego właściwości

Aloes występuje w około 400 gatunkach, które rosną w różnych, suchych rejonach świata, jednak tylko 15 z nich wykazuje właściwości lecznicze dla człowieka. Potwierdzono, że liście aloesu zawierają ponad 140 biologicznie czynnych składników, z których większość ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Dlatego był on już znany i wykorzystywany w starożytności, najstarsze znane zapiski dotyczące stosowania aloesu pochodzą z Egiptu, sprzed 4 tysięcy lat. Badania naukowe prowadzone od początku lat 30-tych XX wieku potwierdziły rzeczywiste pozytywne oddziaływanie na organizm. Można go skuteczne i bezpiecznie stosować do wspomagania leczenia medycznego oraz wzmocnienia ogólnego stanu zdrowia kiedy jest obecny w codziennej diecie.
Przede wszystkim długo aloes miał zastosowanie zewnętrznie, ponieważ od dawna wiadomo, że przyspiesza gojenie ran i regenerację skóry, pomaga w przypadku podrażnień czy opuchlizn, zmniejsza ból i hamuje krwawienie. Ma sprawdzone działanie przeciw infekcji skóry, grzybicy, drożdżyc, egzemom, czyrakom, oraz odmrożeniom. Przejawia właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Ponadto pozwala skórze zachować dobrą kondycję i wygląd. Aloes wchłania się cztery razy szybciej niż woda oraz posiada substancje utrzymujące poziom nawilżenia przez długi czas, więc przynosi ulgę wysuszonej i wrażliwej skórze, dodatkowo poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia naczynka krwionośne i zapobiega ich pękaniu.
Długo sądzono, że stosowanie wewnętrzne, czyli spożywanie, aloesu przynosi wyłącznie efekt przeczyszczający. Może być wykorzystywany do oczyszczania organizmu z toksyn, oraz jako środek na zaparcia. W rzeczywistości jest to efekt działania dwóch substancji: aloiny i emodyny, które znajdują się w skórce liścia. Sam miąższ jest tych substancji pozbawiony równocześnie zawierając większość tych „dobrych”. Po obraniu liścia aloesu z skórki można otrzymać bardzo wartościowy i odżywczy sok wykazujący duże zastosowania jako uzupełnienie diety. Naturalne składniki występujące w aloesie w dużych ilościach, takie jak mukopolisacharydy, antrachinony, aminokwasy organiczne regenerują, oczyszczają i wzmacniają układ odpornościowy naszego organizmu.

 

“Z przeprowadzonych badań wynika, że efektem jego działania jest zwiększanie skuteczności układu odpornościowego, a szczególnie makrofagów, czyli komórek niszczących wirusy, grzyby i bakterie”

To co w aloesie można znaleźć

Aminokwasy – w większości są to aminokwasy endogenne i egzogenne, czyli 20 spośród 22 potrzebnych ludzkiemu organizmowi, a których sam nie jest w stanie wyprodukować (np. lizyna, leucyna, walina, fenyloalanina, treonina).
Enzymy – Niemal wszystkie reakcje chemiczne związane w organizmie wymagają współudziału enzymów, by uzyskać wystarczającą wydajność procesów biologicznych. W aloesie znaleźć można korzystne dla organizmu lipaza, amylaza, celulaza i inne.
Witaminy – wszystkie z grupy B które to biorą udział w metabolizmie aminokwasów, dodatkowo niewielka ilością witaminy B12 która wymagana w produkcji czerwonych ciałek krwi. Obecne też jest kwas foliowy, który ma udział w rozwoju komórek krwi, witamina C, A, E, będące antyoksydantami neutralizującymi wolne rodniki, cholina mająca udział w metabolizmie aminokwasów, oraz wszystkie inne które są rozpuszczalne w wodzie.
Związki mineralne – w aloesie można znaleźć: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, cynk, żelazo, mangan, chrom, miedzi i germanu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, stearynowy i inne. Mają wartość odżywczą, właściwości przeciwzapalne, oraz są substancjami wyjściowymi do produkcji hormonów tkankowych.
Substancje o działaniu przeciwbólowym – naturalny kwas salicylowy (lupeol) oraz mleczan magnezowy.
Substancje o działaniu przeciwzapalnym – /beta/-sitosterol, kampesterol, bradykinaza.
Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe.
Antrachinony – niektóre olejki eteryczne, rezistannol, antracen, antranol, barbaloina oraz wiele innych. To wszystko są substancje które wykazują działanie przeciwbólowe, wirusobójcze i antybakteryjnie.
Saponiny – oddziałują na skórę ściągająco i odkażająco.
Ligniny – Sprawia, że sok znakomicie wnika w głąb ludzkiej skóry – nawet 4 razy szybciej niż woda.
Biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów –przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu.
Cukry – jednocukry czyli monosacharydy – glukoza i fruktoza oraz wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy oraz bardzo duże ilości mukopolisacharydów. Te ostatnie to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, będące niezbędnym składnikiem ponieważ są idealnym spoiwem komórek, które budują nasz organizm. Mukopolisacharydy są wytwarzane wyłącznie w okresie wzrostu organizmu. Potem są one pozyskiwane wyłącznie z pożywieniem. Według niektórych naukowców stanowią one najważniejszą właściwość aloesu, ponieważ:

  • Chroni przed atakiem wirusów i absorpcją toksyn z jelit do krwiobiegu, przez tworzenie szczelnej bariery w ścianach komórek,
  • zapewniają odpowiednie nawilżenie tkanki chrzęstnej, prawidłowy przepływ płynów ustrojowych i wymianę gazową w pęcherzykach płucnych
  • ułatwiają absorpcję wody i substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym.

Wystąpienie niedoboru mukopolisacharydy może powodować infekcje wirusowe, bóle stawów, bóle korzonków, obrzęki i zastoje limfatyczne, problemy z trawieniem. Organizm zdradza objawy niedotlenienia i wewnętrznego zatrucia toksynami.
Aloes jest najbogatszym roślinnym źródłem mukopolisacharydów. Między innymi acemannan który jest jednym z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego. Z przeprowadzonych badań wynika, że efektem jego działania jest zwiększanie skuteczności układu odpornościowego, a szczególnie makrofagów, czyli komórek niszczących wirusy, grzyby i bakterie. Ponadto acemannan podnosi siła działania limfocyty T służących jako komórki zatruwające zarazki, oraz limfocyty B – komórki wytwarzające specjalne przeciwciała.

Wpływ aloesu na zdrowie

Sok z aloesu ma dużo aktywnych, wspierających organizm związków. Wszystkie one działające razem wpływają na specyficzne elementy pracy organizmu, przyczyniając się do ogólnej poprawy stanu zdrowia. Trudno wymienić wszystkie możliwe procesy oddziaływania aloesu, ponieważ wciąż jest przedmiotem badań i co jakiś czas odkrywane są nowe. Skupiając się na efektach spożywania napojów zawierających aloes można wyróżnić kilka najważniejszych, najefektywniejszych, charakterystycznych.
Wiadomo, że podnosi on skuteczność pracy układu pokarmowego, zwłaszcza na problemy trawienne,podrażniony żołądek, zaparcia, zgagę. Zauważalnie wspomaga oczyszczanie organizmu,, oraz pomaga w odchudzaniu. Jego działanie polega na oczyszczeniu kosmyków jelitowych i poprawieniu stanu błony śluzowej jelit czego efektem jest bezproblemowe przesuwanie treści jelitowej i lepsze przyswajanie wartości odżywczych spożywanych pokarmów. Dodatkowo likwiduje szkodliwe bakterie i wirusów obecne w przewodzie pokarmowym i uszczelnia błonę chroniącą przed nimi. Aloes może stanowić pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych. Ponadto dobrze wpływa na trawienie białek, ułatwia wypróżnianie, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ma korzystny wpływ na przemianę materii. Sok aloesowy przejawia właściwości kojące w przypadku wrzodów.
Spożywanie napojów z aloesu wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza podatność na infekcje, tak skórne jak i wewnętrzne.
Łagodzi on objawy zmęczenia, pomagając także odzyskać siły po wysiłku fizycznym, dlatego świetnie sprawdza się dla osób aktywnych fizycznie.
Aloes szczególnie polecany jest osobom, które narażone są na choroby serca, ponieważ może obniżać poziom cholesterolu, regulować ciśnienie i poprawiać gęstość i lepkość krwi co wpływa na zdrowie całego układu krążenia i minimalizuje ryzyko wystąpienia schorzeń.
Regularne spożycie wpływa też na wygląd przez pobudzanie produkcji kolagenu i elastyny w skórze, opóźniając procesy starzenia się tkanek. Sprawia to, że cera jest gładka, jędrna i wygląda młodo. Również sok z aloesu zawiera enzymy i witaminy, które przyspieszają porost włosów.
Do powyżej wymienionych specyficznych efektów należy dodać po prostu to, że napój z aloesem wzbogaca organizm o duże ilości naturalnych substancji wzmacniających zdrowie, jak witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E. Ponadto zawiera minerały: chrom, magnez, mangan, cynk, miedź, potas oraz wapń. Również białko w formie aminokwasów które wspomaga pracę układu nerwowego, nie zapominając o dużym stężeniu polisacharydów.

Gotowy napój z zawartością aloesu

Napoje z aloesem są przede wszystkim orzeźwiające i gaszą pragnienie, bonus w postaci udowodnionych naukowo właściwości zdrowotnych. Jest to doskonała naturalna alternatywa dla słodkich napojów izotonicznych.
Napój przyrządza się z obranego z skórki miąższu aloesu, oraz stosuje filtracje przy pomocy metod fizykochemicznych, więc zawiera co najwyżej śladowe ilości szkodzących aloniny i emodyny. Chociaż uzyskany skoncentrowany sok jest całkowicie bezpieczny to stosować można codziennie tylko przez pewien okres, w dawkach nie przekraczających 50 ml na dzień, na godzinne przed jedzeniem. Nie zapominając, że jest gorzki w smaku.
Aby można było korzystać z dobrodziejstw aloesu całkowicie bezpiecznie i bez ograniczeń czasowych, równocześnie smacznie miesza z wodą mineralną i składnikami smakowymi w dokładnie dobranych proporcjach. Szczelnie zamknięty może być przechowywany przez dłuższy czas i można po niego sięgnąć dokładnie wtedy gdy ma się ochotę. Lub po prosty aby ugasić pragnienie.
Gotowe napoje zawierające aloes to pro-zdrowotny, oczyszczający i wzmacniający wybór który może tylko pomóc. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem aloesu w takiej postaci do swojej codziennej diety. Jest to dla każdego, choć najwięcej zyskają osoby narażone które dużo i często są narażone na stres. Osoby przewlekle zmęczone i o obniżonej odporności organizmu również poczują poprawę. Ze względu na właściwości regeneracyjne doskonale się nadaje dla osób aktywnych fizycznie, a właściwości polepszające metabolizm i oczyszczające pomogą tym pracującym nad zrzuceniem wagi.

Napój zawierający aloes również, może zachowywać pewien stopień właściwości świeżego aloesu jeżeli zostanie zaaplikowany na urazy skórne

Przypomnijmy najważniejsze właściwości aloesu:

  • wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn,
  • regeneruje układ nerwowy,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • zapobiega osadzaniu się kamieni nerkowych,
  • zapobiega zapaleniom,
  • poprawia krążenie krwi,
  • zwiększa przyswajalność niektórych witamin,
  • energetyzuje cały organizm.

 

Źródła: 1
Bibliografia: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. Aleksander Ożarowski (red.). Wyd. 3. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1982. ISBN 83-200-0640-6.