„Dobry” cholesterol HDL a aktywność fizyczna

Cholesterol jest naturalną substancją w organizmie człowieka, około 80% jest produkuje samodzielnie, a tylko ok. 20% przyswaja z ze spożywanego pokarmu. służy i nie inaczej jest z cholesterolem. Umożliwia on przyswajanie witaminy D, bierze udział w produkcji hormonów i kwasów żółciowych, jest jedną ze składowych błon komórkowych, chroni układ nerwowy Czytaj dalej

Nietolerancja pokarmowa w niedoczynności tarczycy.

Niedoczynność tarczycy może być wywołana kilkoma różnymi czynnikami, a jedną z nich jest nasz własny układ odpornościowy. Schorzenie to nazywa się chorobą Hashimoto. Pojawia się ona u osób z wrodzoną patologią systemu immunologicznego. Stwierdza się jej obecność dopiero po pojawieniu się objawów późnego etapu, ponieważ długo hormony na podstawie których Czytaj dalej

Cholesterol a Niedoczynność tarczycy

Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL w krwi może być nie tylko związany z dietą i trybem życia, ale być też objawem innej choroby – na przykład niedoczynność tarczycy. Szybkie zdiagnozowanie i podjęcie leczenia zmniejsza, lub nawet zapobiega, szkodliwym następstwom tej choroby. Normalizacja hormonów tarczycy w organizmie często również Czytaj dalej

TSH – wykrywanie nadczynność lub niedoczynność tarczycy.

Hormony odpowiedzialne za metabolizm organizmu: tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3). Trójjodotyronina produkowana jest przez tarczycę, ale większość jej jest wytwarzana w tkankach docelowych z T4. T3 jest właśnie hormonem pobudzającym metabolizm. Stężenia tych hormonów nie są stałe nawet podczas prawidłowej pracy tarczycy, odpowiadają zapotrzebowaniu chwilowemu organizmu. Istotnym składnikiem hormonów jest Czytaj dalej

ACR – Marker uszkodzenia nerek u osób z cukrzycą

Cukrzycowa choroba nerek to przewlekła choroba, poprzednio znana jako nefropatia cukrzycowa. Jest rodzajem powikłań cukrzycy, rozwijającym się u około jednej trzeciej chorych i jednym z najpoważniejszych.. Stanowi ona obecnie najczęstszą przyczynę schyłkowej niewydolności nerek. Pomimo postępu w zakresie działań medycznych śmiertelność utrzymuje się na wysokim poziomie. Najczęstszą jej przyczyną w Czytaj dalej

Nieketonowa hiperglikemia hiperosmolalna (NHH)

Nieketonowa hiperglikemia hiperosmolalna pojawia się najczęściej u pacjentów w starszym wieku, chorujących na II typ cukrzycy, jednak są udokumentowane przypadki u dzieci i młodzieży, u której rozpoznano I postać choroby. Mimo, że pojawia się stosunkowo rzadko to śmiertelność przy jej wystąpieniu wynosi  około 15%. Jej przebieg to zaburzenia świadomości, do Czytaj dalej

Cukrzycowa choroba nerek

“Każdego chorego na cukrzycę należy traktować jak zagrożonego rozwojem choroby nerek”  Przyczyny i przebieg Cukrzycowa choroba nerek nazywana wcześniej nefropatią cukrzycową to uszkodzenie nerek rozwijające się w wyniku przewlekłej hiperglikemii, czyli zwiększonego stężenia glukozy we krwi w przebiegu cukrzycy typu 1 i 2. Nefropatia należy do tzw. mikroangiopatycznych powikłań cukrzycy. Czytaj dalej

Różnice pomiędzy nietolerancją pokarmową, a alergią pokarmową.

Alergia pokarmowa i nietolerancja często są mylone, chociaż mają całkiem inny przebieg i czas po jakim występują objawy. Rozpoznanie problemu jest kluczem do poprawy stanu zdrowia i stosowania środków profilaktycznych. Alergia pokarmowa Alergia nazywana jest inaczej nadwrażliwością, ponieważ jest to przesadna reakcja organizmu na różne substancje zwane alergenami. Pod ich Czytaj dalej

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest reakcją immunologiczną prowadzącą do stanu zapalnego wewnątrz organizmu. Dzieje się tak kiedy po spożyciu określonego rodzaju jedzenia nasz organizm próbuje przyswoić specyficzne dla niego białko. Wtedy układ odpornościowy, zwykle chroniący przed niebezpiecznymi elementami, traktuje te, zwykle nieszkodliwe białka, jako niebezpieczne ciało obce. Wysyła przeciw nim przeciwciała typu Czytaj dalej