Czy często zauważasz na swoim ciele sine miejsca nawet po najlżejszych uderzeniach?
Jeśli rana goi się bez końca, a krwotoków z nosa nie da się w żaden sposób zatamować, najprawdopodobniej brakuje Ci witaminy K.
Witaminę K odkryto stosunkowo późno bo, bo dopiero na przełomie 20 i 30 lat XX wieku.
Bardzo szybko jednak zauważono, że witamina K istotnie wpływa na zdrowie człowieka.
Witamina K ma trzy odmiany:
- K 1 – którą pozyskuję się z pożywienia;
- K 2 – produkowaną przez bakterie jelitowe;
- K 3 – syntetyczną,
Witamina K przede wszystkim odpowiada za krzepliwość krwi. Dzięki niej białka ulegają syntezie, które hamują krwawienie w przypadku zranienia.
Zapobiega też powstawaniu sińców oraz pękaniu naczynek krwionośnych, a także wpływa na szybsze gojenie się ran.
Substancja która osłabia wchłanianie witaminy K jest miedzy innymi alkohol.
Źródła witaminy K1 to przede wszystkim:
- ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, kapusta właściwa),
- zboża, mleko i produkty mleczne (jogurty, sery),
- owoce (awokado, brzoskwinie),
- olej sojowy
- warzywa (ziemniaki, brokuły, rzepa, ogórek, lucerna).
Naturalnym źródłem witaminy K2 jest flora bakteryjna jelita cienkiego.
Witamina K odgrywa również ważną rolę w gospodarce wapniowej oraz mineralizacji tkanki kostnej i dochodzi do utraty masy tkanki kostnej.