Czy często zauważasz na swoim ciele sine miejsca nawet po najlżejszych uderzeniach?

Jeśli rana goi się bez końca, a krwotoków z nosa nie da się w żaden sposób zatamować, najprawdopodobniej brakuje Ci witaminy K.

Witaminę K odkryto stosunkowo późno bo, bo dopiero na przełomie 20 i 30 lat XX wieku.

Bardzo szybko jednak zauważono, że witamina K istotnie wpływa na zdrowie człowieka.

Witamina K ma trzy odmiany:

  • K 1 – którą pozyskuję się z pożywienia;
  • K 2 – produkowaną przez bakterie jelitowe;
  • K 3 – syntetyczną,

Witamina K przede wszystkim odpowiada za krzepliwość krwi. Dzięki niej białka ulegają syntezie, które hamują krwawienie w przypadku zranienia.

Zapobiega też powstawaniu sińców oraz pękaniu naczynek krwionośnych, a także wpływa na szybsze gojenie się ran.

Substancja która osłabia wchłanianie witaminy K jest miedzy innymi alkohol.

Źródła witaminy K1 to przede wszystkim:

  • ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, kapusta właściwa),
  • zboża, mleko i produkty mleczne (jogurty, sery),
  • owoce (awokado, brzoskwinie),
  • olej sojowy
  • warzywa (ziemniaki, brokuły, rzepa, ogórek, lucerna).

Naturalnym źródłem witaminy K2 jest flora bakteryjna jelita cienkiego.

Witamina K odgrywa również ważną rolę w gospodarce wapniowej oraz mineralizacji tkanki kostnej i dochodzi do utraty masy tkanki kostnej.